Een lesprogramma boordevol insecten!

Een speciaal lesprogramma! Want insecten kijken is leuk en leerzaam. Dit programma is speciaal door de auteur ontwikkeld voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Het bestaat uit verschillende opdrachten, spelletjes en activiteiten en zorgt ervoor dat kinderen de insecten nog beter onthouden.

Insectenbingo!

1. Print het pdf bestandje.
2. Knip de insecten op de eerste pagina uit OF download de Bingo ‘omdraaikaarten’ (incl leuke weetjes).
3. Leg ze omgekeerd op tafel (goed husselen) of stop ze in een bak of tas.
4. Deel de geprinte bingokaarten uit. Je kan met 18 unieke kaarten tegelijk spelen. Je kan ook in tweetallen één kaart gebruiken. Je kunt de kaarten ook meerdere keren gebruiken (neem dan steeds een ander kleur potlood om weg te kruizen).
5. Haal een kaart van tafel (of uit de tas/zak) en laat een insect zien. De kinderen die hetzelfde insect als op de kaart hebben, mogen de insect wegkruizen.
6. Wie als eerst alle insecten heeft, roept Bingo!

Insectenkwartet

Speciaal voor de echte insectenliefhebbers is er het Grote insectenkwartet gemaakt. Kinderen leren zo nog sneller onthouden welke insecten er bestaan en uit welke familie ze komen. Je kunt ze downloaden als losse vellen (en zelf het formaat bepalen), maar ze staan ook alvast opgemaakt naast elkaar, zodat je ze makkelijk kunt printen. Alleen het uitknippen (en eventueel lamineren) kost wat tijd.

Kleurplaten

Heerlijk kleuren. Met keuze uit 6 verschillende posters. Van koninginnenpage tot gevlekte mierenleeuw. Wie kan het mooiste kleuren? En kunnen jullie ook zelf insecten bedenken?

Speurtocht (met weetjes)

Deze speurtocht kan je overal doen! Verstop de 10 insecten en geef alle leerlingen een zoekkaart met de 10 insecten. Kun jij ze allemaal vinden?

Kleurrijke posters

Weten jullie welke beestjes daar kruipen? Door deze poster op te hangen, zal je het zeker beter onthouden. De posters zijn opgedeeld per leefgebied. Zo kun je eenvoudig zien welke insecten er bijvoorbeeld veel in de stad worden gezien en welke vooral in het bos voorkomen.

Insectendiploma!

Heb je één of meerdere dingen van deze website gedaan? Dan ben je natuurlijk direct een insectenexpert! Dat is dan ook de reden dat iedereen het kleurrijke diploma ontvangt met een handtekening van de auteur!

Kruis aan wat je ziet!

Met deze determinatiekaart kun je 20 insecten zoeken in je omgeving. Het zijn één van de meest voorkomende insecten, dus voor iedereen zijn er wel wat te vinden. Vink de insecten af op de kaart en zoek ze allemaal!

Zoek-in-het-boek opdrachten

Ben je een echte speurneus en heb je het boek bij de hand? Kijk dan nu snel welke opdrachten er hier staan!

Petje op, petje af

Allerlei vragen. Iedereen kan meedoen. Met makkelijke en moeilijke vragen.