Een lesprogramma boordevol vogels!

Een speciaal lesprogramma! Want vogels kijken is leuk en leerzaam. Dit programma is speciaal door de auteur ontwikkeld voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Het bestaat uit verschillende opdrachten, spelletjes en activiteiten en zorgt ervoor dat kinderen de vogels nog beter onthouden.

Vogelbingo!

1. Print het pdf bestandje.
2. Knip de vogels op de eerste pagina uit.
3. Leg ze omgekeerd op tafel (goed husselen) of stop ze in een bak of tas.
4. Deel de geprinte bingokaarten uit aan de kinderen. Je kan ook in tweetallen één kaart gebruiken. Je kunt de kaarten ook meerdere keren gebruiken (neem dan steeds een ander kleur potlood om weg te kruizen).
5. Haal een kaart van tafel (of uit de tas/zak) en laat de vogel zien. De kinderen die dezelfde vogel als op de kaart hebben, mogen de vogel wegkruizen.
6. Wie als eerst alle vogels heeft, roept Bingo!

Kleurplaten

Heerlijk kleuren. Met keuze uit 6 verschillende posters. Van papegaaiduiker tot koolmees en kievit. Wie maakt de mooiste vogel van de klas? En welk geluid maken ze eigenlijk?

Vogelkwartet

Speciaal voor de echte vogelfanaten is er het Grote vogelkwartet ontwikkeld. Kinderen leren zo nog sneller onthouden welke vogels er bestaan en uit welke familie ze komen. Je kunt ze downloaden als losse vellen (en zelf het formaat bepalen), maar ze staan ook alvast opgemaakt naast elkaar, zodat je ze makkelijk kunt printen. Alleen het uitknippen (en evt lamineren) kost wat tijd.

Kleurrijke posters

Onthouden jullie de vogels ook? Door deze poster ergens op te hangen, blijft het zeker langer hangen. De posters zijn opgedeeld per leefgebied. Zo kun je eenvoudig zien welke vogels bijvoorbeeld veel in de stad worden gezien en welke vooral in het bos voorkomen.

Vogeldiploma!

Heb je één of meerdere dingen van deze website gedaan? Dan ben je natuurlijk direct een vogelexpert! Dat is dan ook de reden dat iedereen het kleurrijke diploma ontvangt met een handtekening van de auteur!

Kruis aan wat je ziet!

Met deze determinatiekaart kun je de vogels zoeken in de omgeving. Het zijn de meest voorkomende vogels, dus voor iedereen zijn er wel wat vogels te vinden. Vink de vogels af op de kaart en zoek ze allemaal!

Wandel opdrachten

Deze opdracht kan je lekker buiten doen! (maar ook binnen als dat beter uitkomt). Neem een groep kinderen mee en draai om de zoveel tijd een kaart om. Hier staan leuke opdrachten op die de kinderen uit kunnen voeren. Je kunt zelf kiezen welke kaarten je meeneemt of uitprint. Voor sommige kaarten is een (kleine) voorbereiding nodig of zijn er spullen nodig.

Tip! Je kunt de afbeeldingen ook uitprinten en als speurtocht door een gebouw/bos hangen. Dan kunnen kinderen de route afleggen.

Zoek-in-het-boek opdrachten

Ben je een echte speurneus en heb je het boek bij de hand? Kijk dan nu snel welke opdrachten er hier staan!

Test je vogelkennis

Allerlei vragen. Iedereen kan meedoen. Met makkelijke en moeilijke vragen.

Voor het gemak is het volledige lesmateriaal binnenkort in een keer te downloaden. Zo houd je tijd over om nog even een wandeling door de natuur te maken!